Recept: Pom | Kookboek

Pom is een van de bekendste Surinaamse ovengerechten en komt uit de Creoolse keuken. Het wordt gemaakt van pomtayer (een aardvrucht) en rijkelijk gevuld met kip en/of zoutvlees.


Ingredienten
  • 1 kg diepvries pomtayer
  • 2 kippenbouten
  • 1 ui
  • 4 tomaten
  • 4 takjes selderij
  • 1 kleine surinaamse peper
  • 2 eetlepels piccalilly
  • 1 dopje rum
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 2 maggiblokjes
  • 1 eetlepel margarine
  • 1/3 theelepel zout
  • olie
  • water


Bereiding
- De pomtayer laten ontdooien. 
- In een grote schaal de pomtayer mengen met de piccalilly, rum, suiker en het sap van de sinaasappel. 
- Snij de helft van de ui fijn en de andere helft in ringen. 
- Snij de selderij fijn. 
- Hak de kip in eetbare stukken. 
- Mix de kipdelen met de zwarte peper, zout en nootmuskaat en 1 uur laten intrekken. 
- Bak de kip halfgaar in de margarine met 3-4 eetlepels olie. 
- Leg de kip apart.

- Gebruik dezelfde oliemix voor het aanbakken van de tomaat, tomatenpuree, ui en maggiblokjes. 
- Ongeveer 1-2 minuten koken. Voeg 300 ml water toe. 
- Weer 1-2 minuten laten doorkoken.

- Beboter een bakpan (als de bak straks gevuld is, moet de pom ongeveer 5-6 cm dik zijn). 
- Vul de bakpan tot de helft met de pomtayermix. 
- Schenk de helft van de opgekookte saus erover. 
- Verdeel de kipdelen, uienringen en soepgroente over de pomtayermix. 
- Doe de resterende pomtayer en saus erover heen. 
- Ongeveer 2,5 – 3 uren in de oven op 190C.

Een reactie posten

0 Reacties