Recept: Rasgulla | Kookboek

Rasgulla zijn zoete wrongel balletjes in siroop (suiker water). Is een smelt in de mond van zachte en sponsachtige balletjes.



Ingrediënten

  • 1 L volle melk
  • 4 eetl. azijn
  • 300 gr. suiker
  • 1 eetl. rooswater.

Bereiding

Voor de melkballetjes
- Giet de melk in een pan met een dikke bodem en breng de melk aan de kook.
- Het mag geen aluminium pan zijn. 
- Wanneer de melk begint te koken, al roerend de azijn toevoegen en de pan direct van het vuur halen.
- Het stremsel wordt nu van de geel-groene melk afgescheiden.
- Als dit gebeurt zet u de pan even terug op vuur en verhit de melk opnieuw.
- Roer ondertussen net zolang totdat de melk en de kaas zich beginnen af te scheiden.
- Die twee moeten helemaal afgescheiden zijn. 
- Leg een schone doek in een zeef en giet de melk en kaas in de doek.
- Laat ½ minuut lang koud water over dit alles stromen om resterende stremstoffen te verwijderen.
- Als dat is gebeurd knijpt u de kaas goed uit.
- Bindt de kaas in de doek en leg het op een plank, waarop u daarna een zwaar gewicht plaatst (± 5 kg).
- De kaas is klaar als hij kruimelig is en alle vocht eruit is geperst.
- Kneed de kaas daarna goed en vorm er kleine balletjes van.

Voor de Rasgulla
- Kook een stroop van de suiker met 1 l. water op een matig vuur.
- Giet de helft van de stroop in een schaal en laat afkoelen.
- Plaats de pan met de resterende suikerstroop weer op vuur.
- Leg de balletjes kaas in de suikerstroop.
- Er moet genoeg plaats zijn tussen de balletjes, want deze zetten uit. 
- Laat de balletjes ± 10 minuten trekken.
- Neem de gare balletjes voorzichtig uit de pan en doe in een schaal.
- Vermeng de afgekoelde stroop met de rozewater en giet deze over de balletjes.
- Plaats voor serveren een uur in de koelkast.

Een reactie posten

0 Reacties